ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

 

În intervalul 15 – 19 iunie, asociația Mai Bine organizează un atelier teoretic și practic de construcții naturale, susținut de Nemeth Jones, care are o experiență de peste 5 ani în domeniu și care a fost implicat în numeroase proiecte similare din toată țara, fiind fondatorul platformelor www.casenaturale.ro, www.casedinlut.ro și www.casedinbalotidepaie.ro.   

 

Atelierul va avea loc în cadrul inițiativei lansate la începutul acestui an, Legumești, care presupune construirea unei sere ecologice, acolo unde vom planta şi ulterior vom împărţi seminţe naturale, precum şi seminţe ale cunoaşterii. Mai multe detalii despre Legumești poți afla pe https://www.generosity.com/community-fundraising/legume-ti-the-ecological-greenhouse

 

Atelierul este conceput pentru a facilita acumularea de cunoștințe și dobândirea de noi aptitudini în tot ceea ce presupune construirea unei sere ecologice. Practic, vom învăța o parte din tehnicile care sunt folosite în construcțiile naturale, cu accent asupra modului în care putem să folosim materiale naturale, locale, pentru a putea ridica construcții cu un impact minim asupra mediului, cu costuri reduse. Tehnicile odată învățate pot fi folosite pentru ridicarea unor construcții cu scopuri diferite și/sau complementare: seră, locuință, depozit.

 

>Program atelier (în curs de actualizare)<

 

Miercuri, 15 iunie, în intervalul 10.00 – 18.00

Informații teoretice despre construcții naturale folosind diferite tehnice: lut (cob), baloți de paie, saci umpluți cu pământ, pământ bătătorit – avantaje și dezvantaje, provocări și ce implică un astfel de proiect. Participanții vor avea ocazia de a afla informații personalizate pentru proiectele pe care le au în desfășurare sau pe care urmează să le pună în aplicare.

 

Joi – Sâmbătă, 16 – 18 iunie, în intervalul 10.00 – 18.00

Una dintre cele mai bune metode de a învăța este prin experiență. În cele 3 zile vom folosi informațiile primite și vom lucra efectiv, sub îndrumarea expertului în construcții naturale, la ridicarea serei. Principala tehnică pe care o vom aplica va fi construirea unui perete din lut (cob), însă vom facilita și folosirea unor alte tehnici (ridicarea unui perete din paleți refolosiți și/sau baloți de paie) ori alte etape ale construcției (realizarea unui soclu), astfel încât să avem cât mai multe variante practice de a învăța și de a compara tehnicile despre care vom afla pe parcursul tuturor celor 5 zile de atelier.

 

Duminică, 19 iunie

10.00 – 16.00 – Vizită la o casă naturală în apropierea Iașului

16.00 – 20.00 – Invităm membrii comunității locale la spațiul de la sera ecologică Legumești pentru a le prezenta rezultatele celor 3 zile de lucru, însoțite de informații teoretice transmise de expertul în construcții naturale.

 

>Detalii organizatorice<

 

Număr de locuri disponibile:

20 de persoane

 

Prețul:

Varianta 1 - fără cazare - 350 Ron             

Varianta 2 – cu cazare* - 550 Ron

Fiecare dintre cele două variante presupune asigurarea unei mese de prânz (vegetariene sau vegane) pentru fiecare din cele 5 zile de atelier, facilitarea transportului local din centrul Iașului către locul de desfășurare a atelierului (și retur)**, o parte din materialele folosite, respectiv plata pentru expertul invitat.  

!! Important: Pentru înscriere este necesară plata unui avans de 100 Ron până la data de 1 iunie, cel târziu. Vedeți >Procedura de înscriere< de mai jos pentru informații complete.   

*Cazarea presupune 4 nopți petrecute la Bicycle Hostel, în camere de câte 4 persoane. Hostelul are o bucătărie dotată, la comun, unde puteți să beți ceai și/sau cafea din partea casei, respectiv să vă pregătiți propriul mic dejun sau cina.

Încurajăm împărțirea unor camere de 4 persoane pentru a facilita interacțiunea între participanți. Dacă doriți alte opțiuni de cazare, puteți opta pentru camere de 3, 2 persoane sau în regim single în cadrul aceluiași hostel, însă costul total va fi mai ridicat, în funcție de alegere. În acest caz, vă rugăm să ne transmiteți în mod expres acest lucru atunci când vă înscrieți pentru a putea găsi cea mai bună variantă. Alternativ, puteți opta pentru orice altă cazare din muncipiul Iași, la cerere putem oferi alte variante în funcție de nevoi și/sau dorințe, însă declinăm partea organizatorică în acest caz.

 ** Transportul local presupune deplasarea de la CUIB (pct de întâlnire) la terenul de la Legumești (loc de desfășurare al atelierului), care se află în comuna Rediu, în dreptul lacului Rediu. Încurajăm mersul pe bicicletă (30-35 minute), însă vom organiza și deplasări cu mașina (15 minute), caz în care încurajăm car-sharingul.  

 

Procedura de înscriere:

Trimiteți-ne un mail pe adresa [email protected] cu subiectul „Atelier construcții naturale” până pe data de 1 iunie, cel târziu, care să conțină:

1. Date de contact – nume și prenume, număr de telefon, localitatea din care veniți;

În cazul în care doriți să înscrieți mai multe persoane, vă rugăm să transmiteți toate datele de contact pentru fiecare participant în parte.

2. Varianta pentru care optați: fără cazare (350 Ron) sau cu cazare (550 Ron);  

Dacă doriți cazare în altfel de camere sau în altă parte (vedeți mai sus^), vă rugăm să specificați acest lucru în mail.

3. Dovadă de plată

Pentru a valida înscrierea, este necesară plata unui avans de 100 Ron / participant. Plata se va face prin transfer bancar în contul asociației Mai Bine RO27BACX0000000857400000 deschis la UniCredit,. După efectuarea plății, vă rugăm să ne transmiteți o dovadă a plății.

 4. Disponibilitate de a participa la atelier – Integral sau parțial

În cazul în care, din motive obiective, nu puteți participa la întregul atelier (miercuri - sâmbătă, în intervalul 10.00 – 18.00; duminică este o zi mai flexibilă, în funcție de ora plecării din Iași), atunci vă rugăm să specificați intervalele orare și/sau zilele în care nu puteți participa.   

5. Regim sau restricții alimentare

Masa de prânz inclusă în preț nu va conține carne, însă dacă aveți preferințe pentru un meniu ovo-lacto-vegetarian sau vegan, ori dacă aveți alergii la orice tip de aliment, vă rugăm să specificați.

6. Transportul local – bicicletă sau mașină

Dacă puteți aduce sau aveți la dispoziție biciclete, vă încurajăm să le folosiți. De asemenea, pentru cei din afara Iașului ori ieșenii fără bicicletă, avem câteva biciclete pe care le putem împrumuta pe parcursul atelierului – transmiteți doar dacă doriți să vă punem la dispziție una în mailul de înscriere. În cazul în care veniți cu / aveți mașină, atunci precizați numărul de persoane care ar putea să le luați cu voi în mașină (car-sharing).  

 

--

Notă 1. Vom acorda prioritate celor care pot participa integral la atelier.

Notă 2. Veți primi un mail de confirmare a înscrierii după ce trimiteți mailul de înscriere cu toate cele 6 categorii de informații menționate mai sus.

Notă 3. Micul dejun și cina va trebui să vi le organizați singuri sau între voi, în funcție de preferințele voastre.

Notă 4. Dupa finalizarea activităților din cele 5 zile de atelier, aveți programul liber. Cu toate acestea, vom propune activități de socializare și recreative, însă prezența va fi opțională. Dacă aveți idei de activități, atuni scrieți-ne în mailul de înscriere  

Notă 5. Vrem să realizăm un atelier incluziv, ceea ce înseamnă că încurajăm aplicații din partea tuturor, indiferent de gen, etnie, vârstă, orientare sexuală, religie sau abilități. Partea practică a atelierului include activități fizice care presupun diferite grade de efort, însă vom lua în calcul posibilitățile fiecăruia de a participa activ la construcție.

 

Pentru orice alte întrebări sau clarificări, vă rugăm să ne contactați la [email protected]