ETIC.ECOLOGIC.ECHITABIL

Din cele mai vechi timpuri, pădurea a reprezentat un leagăn al civilizației umane și era o perioadă, până nu demult, când pădurea era respectată.Căci omul nu își lua mai mult decât ce avea nevoie și știa că dacă se va lăcomi fie el, fie generațiile de după el nu vor rămâne cu nimic.

La umbra ei, pădurea, adăpostește în cele mai bune condiții un întreg univers. Un univers care funcționează perfect, fără a avea reguli scrise, strategii de dezvoltare, rapoarte sau planificări. Această perfecțiune poate încă este greu de înțeles pentru ființa umană, lucru care nu este deloc condamnabil. În schimb, omul trebuie să realizeze pe deplin faptul că nu trebuie să intervină în armonia naturii neatinsă de secole și cel mai important este să nu lase urme în spatele lui ce afectează acest univers perfect, precum deșeuri care nu își au locul în pădure și care pun în pericol locuitorii acestei lumi aparte.

 

Din nefericire, această idee din urmă este la fel de greu de înțeles pentru oameni precum perfecțiunea funcționării universului pădurii. Deși ar părea mult mai ușor de înțeles această simplă regulă de a nu lăsa deșeuri în urma noastră, pare a fi foarte complicată pentru mulți dintre oameni și de aceea, din nefericire, este o problemă foarte mare cu care ne confruntăm în momentul de față.

Ce putem face?

Nu o putem răsplăti nici pe departe pe măsură, nu avem ce să-i dăm în schimb cât să avem un schimb echitabil. Putem totuși să-i luăm cât mai puțin din ce are a ne oferi și să nu lăsăm nimic în urma noastră. Putem, mai ales, să-i luăm, din plin, gunoaiele și deșeurile mult prea prezente și să ne asigurăm că de fiecare dată când o vizităm o lăsăm cu mai puține.

 

Suntem în general adepții prevenirii, nu vindecării, dar ne simțim acum datori să ne asigurăm că lăsăm pădurea mai curată decât o găsim. Vă invităm să ni vă alăturați sâmbătă, 20 aprilie, de la ora 10, în Pădurea Bârnova. Principalul punct de întâlnire va fi la Hamak, dar vom reveni cu detalii cu alte puncte de pe traseele @Iași în Trail, astfel încât să eficientizăm cât mai bine resursele de energie și timp pe care le alocăm.